Liljas Home-page Liljas hemsida

VåR TRäDGåRD

Fuchsia

 

Vår trädgård är inte den vackraste i Norrköping men vi älskar den. Här fanns innan vi flyttade till platsen ett stort åkerfält, en jord med djup lera. Leran är kvar och när vi gräver ner till ett djup av 15-20 centimeter kommer vi ner i ljusblå lera. Den är bra - men den är tung. I dag finns här stora träd, buskar, blommor, gräs och en mängd olika växter, odlade och vilda.

I vår mer eller mindre kontinuerliga planering runt vårt hus försöker vi att hålla våra blommande trädgård så nära som möjligt till uteplats, fönster och dörrar. En blommande trädgård är en viktig del av den totala planteringsidén. Blommor och buskar skall fungera som en intressant och mjuk övergång mellan hus och omgivning. Träd och buskar skapar kontur och ger trädgården form. Det gör den mer spännande genom att ge skuggor, mönster, kontrast, och i viss mån i skapandet av skilda rum. Vissa städsegröna växter är särskilt värdefulla nära ingången till tomten eftersom de håller färg på vintern, när perenner och annueller vissnat.

Förändringarna från år till år är inte dramatiska, men det är alltid fascinerande att tänka på förnyelse. De senaste åren har antalet stenar ökat, intressanta stenar från naturen och tegel från byggvaruhus.

Perenner och annueller är naturligtvis de två stora grupper av blommor vi odlar, och genom att kombinera dem har vi med "liten ansträngning" en palett av färger från vår fram till vinter . Det vackra i trädgården bildas av att vi väljer växter med specifik höjd,  färg, växtsäsong,  anpassning efter sol eller skugga - och som tål lera.
 
Vårt intresse för fuchsior har ökat. Vi har kunnat hålla en särskild Norrköpingsort, Kronström, vid liv i ungefär trettio år och antalet fuchsiasorter är cirka femtio. Det finns också en hel del pelargoner. Viktigt för odling av blommor och grönsaker är växthuset. Där odlar vi  tomater i flera olika färger och smaker. I taket hänger sent på sommaren hundratals klasar av druvor som senare blir till vin .

Detta är några ord om trädgården. Du är välkommen att komma in i bildgalleriet för att se hur trädgården visar sig från skilda vinklar och under olika säsonger.